2012. február 26., vasárnap

Tonett tollal

Korábbi tanulmányainkban is foglalkoztunk már magányos szék rajzolásával (szögletes testek és a tónusozás határán). Az elmélet most is igaz (MB: “Székrajz szöveggel” – bevezetés a bútorrajzba). Hasznos a vetületi előkészítés, a kockarácsba foglalás, stb. Emlékeztetőül idézem az 1985-ös füzet címlapját:

1

1 – Részemről a friss beállítást az ülőlap hajlított pereménél kezdem, a szerkezeti elemeket valós tömegükkel (azaz rögtön legalább két kontúrral) ábrázolom.

Az átlátások, közök gondosan megfigyelendők. A bútorrajz a közök, negatív foltok mozaikjaiból belülről kifelé lépegetve is felépíthető. Ezt a módszert neveztem el “részlethalmozásnak”.

mb-demo-tonett

2

2 –A vázlat nemcsak a befoglaló forma kontúrjából áll. Az első vonalháló szerves része a vetett árnyékok,takarások, környezeti- (háttér-belemetsződések) is.

A szék-lábakhoz mindig tartozik valamennyi vetett-árnyék .

tonett-sujet

Mai beállításunk emlékképe. A háttér együtt fejlesztendő a főtémával. A tónusozás előfeltétele, hogy a mozaikok összehasonlítható szomszédságában legyenek.

34

3 - Kerüljük el azt a kísértést, hogy túl hirtelen besötétítünk egy-egy lábat. Ez csak addig igaz, amíg a rúd világos háttér előtt fut. Amint a háttér sötétre vált, a ugyanannak a rúdnak a képsík-mozaikja kivilágosodik. Ez a Helyi Kontraszt jelensége.

mb-masodeveseimb-masodevesei tonett-sujet

Másodéves építészhallgatók bútort rajzolnak. A tárgyrajzolás kurzust érdemes drapéria-témával kezdeni. Tekintsük meg a folyamatról készült mozit is!

5DSC09601

Végül mindenki belelendül s egyéni alkata szerint fejezi be a csendéletet. A rajzok távol kerülnek a fotográfiától s a kötött iskolás helyszíntől. Demo-vázlatom hátterét felül egy vasárnapi ablakrajz részlet egészíti ki (Ellenfény pászmák a befagyott Kiságon).

Balog-ZoltanBujdoso2Bujdoso-DaviddiakrajzDSC09595DSC09596DSC09597DSC09598Zsebok

1 megjegyzés:

  1. Nagyszerű, hogy megörökítettétek. Köszönjük nektek!
    Huszonnyolc órája ."..a többi néma csend"
    Nyugodjék békében!

    VálaszTörlés