2011. október 3., hétfő

A Patyomkin módszer

 

Perspektíva helyreállítása vetületekből, mini-modellel

Hozzávalók: karton, olló, filctoll.

Feladat: kis ház távlati képe vetületek alapján, adott nézőpontból.

mini-makettKartonból kivágott, homlokzati csík, berajzolt nyílásokkal, alulnézetből.

Mit, miért, hogyan?

A fantázia béklyója a hiányos rajztudás. Keveset rajzolunk természet után. Megfigyelésen alapuló tárgyrajz a szabadkézi rajz oktatásának alapja, amelyre a (házi feladatnak is kiadható) szerkesztések támaszkodnak.

A (rajzterembe vitt) vetület-helyreállítási gyakorlatok általános problémája, hogy nincs mit megfigyelni. Kevés a tapasztalat: hiányzik a konkrét látvány. Ezen segít a mini-modellezős eljárás , amely egyszerű és olcsó (karton-csík minden műteremben akad).

DSC08534rovid-oldal

A hosszoldal átmásolása az alaprajzról a papírcsíkra. A rövid-oldal átmásolása.

Sorrend:

A kivágandó csík mérete: legnagyobb oromfal ill. az alaprajzról levett oldalhosszak. Csak a szomszédos falmezők - tetőidom nélkül kellenek ebben a fázisban. A tetőformát a megfigyelt oromszegélyekre és a virtuális gerincvonalra illesztjük. Egyszerűsítünk, egyetlen fő térsíkba sűrítjük a választott látványt. Ebből fogunk később kilépni (lépcsőkar, terasz, erkély, födém-perem, vízköpő) vagy visszalépni (fal-vastagság, káva, nyitott ablak, terasz-alja, stb.).

A sziluett kiszabása, filctollal vagy ecsettel előrajzolt homlokzatok , a nyílások hozzávetőleges rendjével.

alacsony-H

Kiindulás: melyik sarokról nézzük? Szabásminta: ha szükséges, a talp-mezők sávját ráhagyjuk a homlokzati csík kiterjedésére. Az aláhajtott talpak (és a szomszédos falak) meg fogják támasztani a falmezőt. Vastagabb kartont használva talp nélkül is megáll töredék-modellünk.

meretre-vagsarok-el

A földszinti homlokzat-csík kivágása. A sarok-él mentén pengével bemetszünk.

Alátét-dobozokra kitesszük a fél-modellt s alacsony horizonttal megfigyeljük a kontúrokat.

A fél makettet lassan forgatjuk, szemünk magasságában, hogy megtaláljuk a kedvező homlokzati arányokat (mérlegeljük a megvilágított és önárnyékos oldal viszonyát)

mb-demo-patyomkinmb-aranymerovel-minimakett-alacsony-H

Célja az távlati kép felvázolásának gyakorlása. A szélső ferdék (eresz, párkány, gerinc eredetileg vízszintes, perspektívában összetartó (ferdének tűnő) torzulásának rögzítése, az ég-kontúr biztos felvázolása. A befoglaló szerkezeti rács saját nézőponthoz tartozó torzulásainak pontos megfigyelése, a látvány illúziójának megelőlegezését támogatja a mini-makett.

Próbáljuk a feladat befoglaló szerkezeti rácsát látványként modellezni! A modellezés minimális ráfordítással megoldható.

A manapság divatos, nem derékszögű rendszerek távlati helyreállítását bizonyára felgyorsítja módszerem. Egy kis változtatás a modell sarkánál, s azonnal leolvasható annak a szerkezeti rácsra gyakorolt perspektivikus következménye.

Arra figyeljünk fokozottan, merre mozdul a falmező kontúrja?

Ami biztos: a födémek többsége (általában) vízszintes, ebben megbízhatunk. A tompaszögű, hegyesszögű sarkokat, falsík-összemetsződéseket érdemes a mini-maketten beállítani, s azt megfigyelve rögzíteni vázlatunkon.

Meggyőződésem, hogy a modellezés jótékonyan visszahat az eredeti tervre (amennyiben a változtatásokat átvisszük a vetületekre) és végső soron magára a tervezett épületre.

Kapcsolódó témák:

Ablakok

Befoglaló szerkezeti rács

Látványtervek

Térsarok kocka-toronnyal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése