2009. szeptember 21., hétfő

Konvergencia kontroll

Összetartás ellenőrzése óriáshorizonttal

Oktatási segédeszköz építészeti szabadkézi rajz szerkezetéhez

Kulcs-szavak: átlók iránypontja, befoglaló kockarács, rajzbeli horizont, iránypont (Ip), közeli függőleges él (S mint skála), köztes ferde (KF), mappa-horizont, óriáshorizont, szélső ferde (SzF).

Az eszköz részei:
mappa (az első kísérleti példány nyitva kb. 200 x 40 cm volt)
kb. 2 méteres gumizsinór (kalapzsinór-rövidáru)
néhány gombostű vagy színes fejű rajzszög.

Az építészeti szabadkézi rajz szerkezeti felépítésének oktatása kezdetén a vonalperspektíva alapjelenségeivel foglalkozunk. Az iránypontok gyakran a rajzon kívülre kerülnek. Típushibának számít az iránypontok rajzlapra való erőltetése. Az enyészpontok közti távolság sem tűzhető ki előre, hiszen az nézőpontunk és a választott tárgyméret következménye [1].
Az első közeli nagykocka hihetőségét mindenek előtt szemmértékkel ellenőrizzük [2]!

Az eszköz használata:

1 - Szabadtéri kísérlet a gumizsinórral felszerelt, szélesre tárható mappával.


2 - A mappa szétnyitásakor a gumizsinór az óriáshorizontra feszül.
3 – A szemsík kitágul. Az ellenőrizendő rajz horizontját a gumiszál alá csúsztatjuk. A rajzbeli horizontot a mappa-horizont vonalához igazítjuk. A mappa használatának előfeltételeként rajzunkon előre bejelölendő a horizont helye.
4 – Szélső ferdék közelítő befogása. Az alapnégyzet egyik élét letakarjuk a horizontra feszített gumi-köteg valamelyik zsinórjával úgy, hogy azt a legalsó kockasarokba szúrt gombostűre akasztjuk. Érdemes a laposabb (azaz távolabbra mutató) éllel kezdeni! A távoli iránypont helyét később rajzszöggel pontosítjuk.
5 - A másik Ip pontosítása. A szomszédos szélső ferde lefedése céljából új jelzőt döfünk a horizontba.
6 - Ezután a H és SzF közé szorítható valamennyi (értelemszerűen összetartozó) köztes ferde. Most kerülnek sorra pl. a fedlap laposabb élei.




A mappa mérete úgy alakult ki, hogy a legnagyobb szélső értékeket kerestem. Elsőnek A/3-mas rajzon a lapot egészen kitöltő, padló-horizontos nagykockát párhuzamos helyzethez közeli nézőponttal vázoltam fel. A rövidülő felső él egy nagyon távoli enyészpont felé tart. Kísérletemben kb. 5 méterre esett az S-től számított távoli irány pont-távolság. Hagyományos tárgyrajznál kb. harmad-ekkora kockákkal dolgozunk, azaz oktatási célokra a szétnyitott mappa 2 m-es felülete elegendőnek látszik. A prototípusból fejlődött ki a rajztartó-mappa méreteit megnövelő második változat alakja.


Túlzottan nagy Ip-távnál felezzük meg a kockát, vagy dogozzunk közvetlenül az átlók iránypontjával!

Rávezető gyakorlat: rögzítsük előre az Ip-távolságot és állapítsuk meg az ehhez tartozó (még éppen hihető) max S értéket [4]!


Összefoglalás

Az összetartást objektíven ellenőrző segédeszközzel látványosan szemléltethetjük, hogyan simul a (felülnézetben derékszögű) eredeti négyzet-sarok vonal-párja a szemsíkon egyetlen keskeny vonallá. Miközben a padlóval párhuzamos négyzetlap magassági jelzője a közeli sarok-élen felfelé araszol, ráakasztott gumizsinórunk sorra produkálja a perspektivikus torzulás egyre táguló tompaszögeit.

A demonstráció eredményesen hozzájárul az önkontroll kialakulásához. A rajzolót időben figyelmezteti a horizont tudatos beazonosításának szükségességére. Rászoktat, hogy páronként kezeljük a szerkezeti kockarács rokon éleit, ill. kötegbe csoportosítsuk az összetartozó (a valóságban párhuzamos, a perspektívában összetartó) derékszög-szárakat.
Az óriáshorizont alkalmas a különböző síkban futó (a valóságban párhuzamos, a perspektívában összetartónak látszó) szerkezeti egyenesek ellenőrzésére is [3].

Hivatkozások:

[1] MB: „Első kocka – szélső kocka, a Papírcsík-módszer” http://mehesb.rajzi.bme.hu/szerkesztesek_eksk.htm
[2] MB: Képes Kockatan, 19-24. sz. ábrák, http://mehesb.rajzi.bme.hu/perspektiva_kk.htm
[3] MB: Szabályos belső tér szerkezete - Aula-térrajz, http://mehesb.rajzi.bme.hu/kulso_feledatok_ka.htm
[4] MB: Harmadik iránypont, Tanszéki füzetek, 2006.

1 megjegyzés:

  1. Az Óriáshorizont megjelent az Építészfórumon is:
    http://epiteszforum.hu/node/14141
    2009. október 6-án.
    Az Égtáj-mappa szintén elérhető:
    http://epiteszforum.hu/node/14285

    VálaszTörlés