2009. október 12., hétfő

Rögzített iránypontok

Szerkesztési gyakorlat a Harmadik Iránypont témájához

Kulcsszavak: felezősík, nézési irányba forgatott alaprajz, oldallap-arány, padlóhorizont, rögzített iránypont, segédvetület, tapasztalati képtávolság-határ, tárgyképsík, zenit.

FELADAT: Keressük meg a lehető legnagyobb kocka-méretet és a harmadik iránypont helyét (a zeniten) a két oldalt a padlóhorizonton előre rögzített iránypontok függvényében!

10.

Nézőpontunk simuljon padlóvonalba; a közeli kocka-él (S) legyen a lapszélesség harmada táján! A két iránypont t-közti távolság most rajzlapunk hosszabbik oldala.

Figyelmünket kezdetben a legalsó szintre fókuszáljuk, mintha csak egyetlen kockáról lenne szó. Nézőpontunkat helyezzük el egyelőre oda, ahonnan nézve az alsó szint függőlegesei még éppen nem torzulnak.

A tapasztalati képtávolsági határ (II. és III. Ip között) hozzávetőlegesen a tárgyméret két- és-félszerese (KT kb. = 2 ½ S). Ennél közelebbről az egységnyi kocka-él (az átfogó) egyre inkább eltér annak nézőpontunkból rövidülésben látott vetületétől (a befogótól). A felezősíkon felvett segédvetület egymáshoz illesztett, szabályos derékszögű háromszögekkel magyarázza ezt a jelenséget.

A továbbiakban szintről szintre haladva, kockánként magasítjuk tornyunkat.

11.

Rögzített oldalsó iránypontok. Mekkora lehet a még éppen hihető, lehető legnagyobb kocka? Keressük meg az erre építhető kockatorony harmadik iránypontját a zeniten!

Kiinduló adatok: Ip bal, Ip jobb (fekvő A/3-mas lap átellenes peremén) , padló-horizont (H).

Köztes eredmények: képtávolság (KT), közeli kocka-él (S max).

Végül: harmadik iránypont (III. Ip) a kocka-él (S) ill. a képtávolság (KT) függvényében.

 

clip_image002

Kocka-szerkesztés rögzített iránypontokkal (felülnézet). A képet átszelő vízszintes vonal a tárgyképsík vonalát jelzi.

Az első szakaszban feltételezett kiskocka közeli sarkával a tárgyképsíkra illeszkedik az alaprajzon. Elforgatott helyzetét az adott iránypontok által kitűzött derékszög határozza meg. Visszaszámolt oldalmérete a képtávolság két-ötöde lesz

S = 2/5 KT

Első felülnézeti befoglaló formánk a kisnégyzet átlójával, mint átmérővel megrajzolt kör lesz. Papírcsíkról leolvasható (illetve beállítható) az oldallap-metszékek tervezett aránya (itt: x bal / X jobb = 2 / 3). Ezen túlmenőleg a hátsó, negyedik él helye is átvihető tervünkre. Visszamérve az oldallap-metszékek összegét az eredeti kocka-élhez (x bal + X jobb / S): „hat-ötöd aránylik az egyhez” méretű téglalap adódik.

Az adott iránypontokra mutató derékszög kitűzése közönséges írólap sarkának segítségével valósítható meg. Az első feltételezést utólag pontosítjuk. Ezért látszik két, egybevágó, hasonló négyzet a nézési irányba forgatott alaprajzon. A belső négyzet volt az első, feltételezett; a külső négyzet az új, módosított változat.

A második papírcsík szolgáltatja a megoldást: a képtávolság két-ötöde adja a legnagyobb kocka-élet.

A kockaméret módosítása az egybevágó háromszögek elvén történő, arányos nagyítás. Az oldallap-metszékek aránya (itt: kettő a háromhoz) nem változik.

A harmadik iránypont tengelyét a befoglaló forma középvonalában tételezzük fel.

clip_image004

A/4-es írólap sarkát használva, meghatározhatjuk a nézőpont helyét (NP), ahonnan a két iránypont derékszögben látszik. Megmérhetjük a képtávolságot (KT) is.

Kiindulásul adottnak vettük a két iránypont közti távolságot. (Példánkban egy A/3-mas fekvő lap két szélén tűztük ki a bal ill. jobb oldali enyészpontot.) A képtávolság 2/5-e lesz a kitűzött iránypontokhoz tartozó, legnagyobb kocka-él (S x 2 ½ = KT).

clip_image006

Az emeleteket jelképező kockákat egyenként vizsgáljuk. Képsíkunk folyamatosan merőlegesen tartandó a célba vett kocka súlypontjára irányított vezérsugárhoz képest!

A papírcsík-módszer szerint (a felezősíknak nevezett) metszeten soronként rögzítjük a szintmagasságok rövidülését (S1 > S2 > S3 > … > Sn). A rövidülés adatsorát a torony talpához illesztett, gömbsüveg-alakú, körívnek látszó képsíkunkon összesítjük.

Felfelé haladtunkban, a körív-metszékek rohamosan rövidülnek

Első szint: 11 /12 S

Második szint: 2 / 3 S

Harmadik szint: 1 / 2 S

Negyedik szint: 1 / 3 S

Ötödik szint: 1 / 4 S…

clip_image008

A magassági skála változásai. Grafikus kísérletünk szerint, adott távolságban rögzített oldalsó iránypontok esetében, a harmadik iránypont helye az alsó (legnagyobb) kocka él mint egység tizenhárom-negyede a horizont felett.

Hasznos adatokhoz jutunk az alsó szinthez tartozó kocka felvázolásához is. Az alálátás sávja segédvetületünkről olvasható le (Y = ¼ S).

A korábban bemutatott analógia szerint döntsük most padlósíkba a tornyot! Mikor lesz nulla az S-metszék? A torony tövéből ugyanolyan látvány tárul fölénk, mint a távolba tekintve, elénk - padló-négyzetrács esetében (l. MB: Harmadik iránypont papírcsíkkal).

Természetes látómezőnket (nyakforgatás nélkül) kb. 60 fokos látókúp határolja be. Távolba nézvén, talpunknál a padlóháló eltorzul. Az enyészpontot kutatván, emeljük fel kissé tekintetünket!

Gömbsüveg-alakú képsíkunk (oldalnézetben: negyed körív) sugara KT. A természetes látókúpban egyszerre látszó emelet-sorokat (ill. padlóháló-szeleteket) mutatja a fenti ábra.

A táblázatot folytatva: az n-edik szintre tekintve, 1 / n-1 a rövidülés mértéke. S tart a nulla felé. Ezt csak akkor látjuk, ha tekintetünket megemeljük - ekkor a lábunk előtti sorok kiesnek látómezőnkből. Állításunk a toronyfalra is igaz: tövéből csúcsára felnézve lábazatát nem láthatjuk.

60 fokos látókúpunkhoz tartozó, rövidülő emeletmagasságok összegét kerestük. A rész-magasságok köríven sorakoznak. Ennek kiterített hosszát visszamérjük az eredeti emeletmagasságot tartalmazó S-skálára. Innen leolvasható a keresett viszony. A harmadik iránypontot (a lehető legnagyobb kocka-él függvényében, rögzített oldalsó iránypontok esetében): nagyjából tizenhárom-negyed kocka-élnyi távolságra találjuk meg a horizont felett.

III. Ip = kb. 3 ¼ S

Vagy másképpen, összevetve az előző ábrával: a harmadik iránypont helye kb. ötnegyed képtávolság:

III. Ip = 1 ¼ KT

Gyakorlatban úgy járunk el, hogy a befoglaló formán belül vázlatunk közeli függőleges élére rendre fölmérjük a segédvetületről átvihető magasság-rövidüléseket.

Az első (alsó) kocka a vázolás kezdetén még eredeti magassággal és függőleges élekkel szerepel. A későbbi pontosítást szemmértékünk is igényli.

Ez számszerűleg is igazolható: egész S-ből tizenegy-tizenketted S lesz az oldalnézeten. Az n-edik emelet 1 / n-1 (azaz 0) magasságú. Kiterített segédvetületből visszaszámolt képtávolság segítségével előre felmérhetjük a harmadik iránypont helyét (III. Ip = kb. 3 ¼ S ).

A köztes födémek négyzetlapjait átlók segítségével ellenőrizhetjük.

11.
Az n-edik szinten az alul még testes kocka ponttá zsugorodik. Ez csak akkor valósulhat meg, ha a szélső függőlegesek szintről-szintre haladtunkban egyre inkább összehajlanak.

Kapcsolódó témák:

MB: Harmadik iránypont – papírcsík-módszerrel

MB: Analógia első és harmadik iránypont között

MB: Látványtervek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése