2009. október 5., hétfő

Analógia első és harmadik iránypont között

 Chicago skyline seen from moving ship II

1.

 Padlóhorizontos kockatorony, közeli oldalsó iránypontokkal

Oldalnézet értelmezi, hogy a tornyot közelről szemlélve, szakaszosan tapogatjuk le látványát. Mindegyik „odapillantáshoz” újabb vezérsugár, s ahhoz arra merőleges tárgyképsík tartozik.

l. MB: Harmadik iránypont - papírcsík-módszerrel

2.

Horizontális és vertikális helyzet közti analógia

 

Vizsgáljuk tornyunkat szintenként! Horizontunktól távolodva, az emelet-magasság (az egységnyi kocka-él mint átfogó) egyre inkább eltér annak nézőpontunkból rövidülésben látott vetületétől (mint befogótól). Ez a magyarázata annak, hogy a kockatornyot magasítva (közeli nézőpontból, felfelé tekintve) még a függőlegesnek maradó központi él emelet-osztásai is rövidülnek. A szélső kontúr-szakaszok szakaszosan befelé hajlanak, azaz az eredeti függőlegesek többsége összetartónak látszik.

Analógia első és harmadik iránypont között

Utcán sétálva, szokványos szemmagasságból, a négyzethálós járda-mintát (párhuzamos helyzetben), egy iránypontos perspektívában látjuk (l. Tükröződő Toronytrió). Az összetartás-rövidülés geometriáját oldalnézetben szemléletesen magyarázható.

Dearborn Chicago

Dearborn, Chicago, 2001, filctoll.

Tekintsünk fel közelről egy felhőkarcoló szabályos négyzethálóval tagolt homlokzatára! Az előbbi helyzethez képest 90 fokkal elfordított arcú szemlélő ugyanazt a padlóhálót látja, csak most függőleges síkban. A vertikális helyzet olyan talpára állított, a felhőkarcoló oldalának támaszkodó, végtelenített kockasorral magyarázható, melynél a hanyattfekvő figura mérete éppen kockányi, képsíkja valamelyik közeli kocka-oldal, látványa pedig az ezen felfogott távolabbi kocka-sarkok együtteséből tevődik össze.

Bofill Chicago

Bofill, Chicago, 2001, filctoll

Ha a padlóháló középső, függőlegesnek látszó hosszanti fúgáját „csuklópántnak” használva, a végtelenbe futó szomszédos mező-párt megbillentjük, horizontális helyzetből vertikálisba kerülünk át. Ha a két szomszédos, bebillentett sáv éppen derékszögben rögzül, akkor eljutottunk a felhőkarcolót képviselő kockatorony tövéből feltáruló látvány esetéhez.

3. 

Lebillenő padlóháló-szeletek révén az egy iránypontos perspektíva átalakul három iránypontos perspektívává…

 

4.

Társítás a padlósík négyzethálója és a felhőkarcoló sarok-homlokzata között.

 

5.

Horizontális padlóháló égbeszökő kockatoronnyá alakul.

State and Oak St corner in Chicago 

State-and-Oak Str-corner, Chicago, 2001, filctoll

További filctoll-példák MB amerikai vázlatkönyvében tekinthetők meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése