2009. október 22., csütörtök

Négyzethálós lamellák

Képzelt belső terek megjelenítése


Tomeg-ter-forgastestek
Forgástestek kívül, belül.
Tömeg és tér  viszonya - léptékváltással. Tárgyrajz és térrajz kapcsolata. Pozitív és negatív formák. Gömb, henger, kúp, gégecső  példája. Egyszerű formák álló és fekvő változatainak elemzése. Tisztavonalas, felületosztásos és tónusos grafikai megoldások.
 

A szeletelő módszer

 

PHV-kocka-sor-esetek
Minden a PHV-kockával kezdődik.

Végtelenítsük a “beülő hasábot” (l. Folyosórajz)! Alkalmazzunk befoglaló kockarácsot, vetületi négyzethálókat, találjuk meg a nézőpontunkhoz tartozó horizontot és az iránypontot, határozzuk meg az első kocka virtuális mélységét, vigyük fel minden előállított felületre a méter-osztásokat, átlókkal keressük meg a szerkezeti kockarács csomópontjait, szerkesszünk a legtágasabb mozaikokban, fejezzük ki rövidülő-összetartó háló-osztásokkal a térhatároló síkokat , a hálótól való eltéréseket rögzítsük először a vetületeken...

Segédlet "Az én barlangom" c. elsőéves modellfeladat rajzi feldolgozásához


Kulcs-szavak: alaprajzi háló, átlós módszer (saroktükrözés), befoglaló (beírható) kockarács, beülő hasáb (végtelenített, négyzet-keresztmetszetű folyosó), elő-tónus (felületosztás, anyagjelölés), esésvonal, helyi kontraszt, iránypont-koordináták, képkivágás, képsík-mozaik, lamella-koordináta, metszet-profil, méter-háló, négyzethálós nagyítás, PHV-kocka, rácspont, rész-kontúr, rétegvonal, síkra-bontás, szeletelő módszer, vetület, vezérsík.


FELADAT: Tömör kockába üreget mélyítünk. Ábrázoljuk a képzeletbeli barlangunkban feltáruló tér látványát!

atrius-gula-szeletek mykene

Kúp-szerű tér belseje. Fent a vetületek, lent a térsarok-lapjaival párhuzamos kúp-metszetek sorakoznak. Az enteriőr ábrázolást úgy készítjük elő, hogy a (kockából kivágott) belső teret vázlatosan, modell-szerű tömegként kívülről ábrázoljuk. A modellre fokozatosan felvisszük a belső tér ábrázolásához szükséges lamella-rendszert. Minél bonyolultabb a belső tér, annál több metszet-sorozatra lesz szükségünk. 

kup-metszetek

A téma egy ókori barlangsír tisztavonalas távlati képére emlékeztet, amelyet rakott kősorok és a padlóháló osztásai érzékeltetnek.

atreus

Atreusz király kincsesháza, Mykene-ben (tholosz).

Intuitív (azaz kitalált) belső terek grafikai megjelenítése az alábbi előzmények feltételezett ismeretére épül :


Folyosórajz (hosszúkás, szimmetrikus tér legalább egy iránypontos perspektívában való, természet utáni rajzolása), mely átmenetet képez a tárgyrajz és a térrajz között;


Tónustan (a vonalperspektívával elérhető mélységi hatás fény-árnyékos  fokozása, átmenetek képzése ceruzával, természet utáni tárgyrajzolás)


PHV (perspektíva helyreállítása vetületekből)

elnevezésű szerkesztéses feladat-típus megoldási folyamatának elsajátítása, amely a befoglaló kockarács használatát tanítja;


boglyafel-szeletelt


Félgömb-szerű kupolatér bordás makettja

Tárgyrajztól a térrajzig

 

Tárgyrajz és térrajz közt léptékváltás a határ. Térrajz során a téma és a szemlélő viszonya megváltozik. A kiskocka megnő, a horizont lesüllyed (l. MB: Folyosórajz).


Szabadkézi rajzban a Tér négyzethálós nagykocka-belsőként értelmezendő (l. MB: Fókuszban a Térsarok).


szalagfolyoso-vetuletei szalag-ter feluletosztassal

Szalag-szerű folyosó távlati képe. Négyzethálós vetületek és befoglaló kockarácsos modellrajz
segítségével készült.

Befoglaló kockarács


Bármilyen bonyolult alakzat megjelenítésére alkalmas a befoglaló (burkoló) kockarács. Akár pozitív, akár negatív formát kívánunk perspektívában bemutatni, a formációra kívül-belül szorosan illeszkedő kockarács (ami vetületekben négyzethálót jelent) mindig kisegít minket.


A köztes részletek a hálón belüli osztások fokozatos sűrítésével fejezhetők ki. Ez a gyakorlatban további (az előzőkre merőleges) szeletelést, azaz (rajzilag) csíkozást jelent. Szabadkézi rajzban a fokozatosság fogalma alatt a korábbi háló-osztások perspektívában megvalósítandó felezését (negyedelését, nyolcadolását, tizenhatodolását, harminckettedelését…) értjük.


A végleges fény-árnyék-hatásokat befejező tónus-rétegekkel érhetjük el.


Térbeli alakzatokat síklapok vagy görbe felületek határolnak. Az íveket húrokkal vagy érintőkkel, a görbe felületeket átmenetileg síkokkal helyettesítjük.

Pozitív formára befoglaló kockarácsot borítunk. Negatív formánál beírható kockarácsot alkalmazunk: barlangunk üregét kibéleljük.


doboz-felulrol

Befoglaló kocka modellje



doboz lamella

Lamellás doboz kivett lamellával



lamellak

Hossz- és harántlamellák


Bújjunk bele a dobozba!

Rajztudásunk eddig valós tárgyak megfigyelésen alapuló, természet-hű ábrázolásán nevelődött. Ez a feladat arra a feltételezésre épül, hogy a magunk elé képzelt szerkezeti váz-kockát képesek vagyunk akár fejből is megrajzolni. Pozitív formák szerkezetét befoglaló kockaráccsal, burkoló négyzethálóval közelítjük meg.


A tömör nagykockából kivájt tömeg-hiány az elképzelt léptékváltás absztrakciója során belső térré alakul. Barlangunk belsejének megrajzolása nem könnyű feladat. Próbáljuk a negatív formákat is határoló felületeikkel megjeleníteni!

Első lépésként (mondjuk képsíkunkkal párhuzamosan) egyenlő vastag lamellákra daraboljuk a befoglaló nagykocka tömegét. Ez néhány jellegzetes metszetet (oldalnézetet, falnézetet) jelent. Egyszerű barlang-profil és szerencsésen kiválasztott nézőpont esetében egy sorozat lamella elegendő.

Bonyolult képződmény esetén az előző sorozatra merőleges irányba sorakozó lamellákra is szükségünk lesz. Lamelláink a szeletelő (kazettás) módszerrel képződnek: a vízszintes alaprajzi hálóra (a padlóra) függőleges és egymásra is merőleges síklapok sorozatait állítjuk.



kagylo-nezetek-jav
Dunai kagyló nézetei


Az imént leírt lamella-formáció háztartásunk jégkocka-tartó rekeszeire hasonlít. Konyhai példánál maradva, idézhetjük a sok-húros tojás-szeletelőt is!

tojas-szeletelo

Tojás szeletelő kézben tartva – a lamellás módszer ötlete

tojas-szeletek

Kemény tojás szeletei széthúzva – illusztráció a kazettás módszerhez

tojas-belso

Tisztavonalas tojás-belső. Zeppelin-testére emlékeztető látványát (képsíkunkkal párhuzamos) tojás-szeletek perspektivikus sorozata alkotja.

Réteges formák után kutatva, környezetünk számos mintát szolgáltat: bizonyos geológiai képződmények (ahogy a mészkőréteg kialakult), vagy a dunai kagyló recézett felülete.
kagylo-belseje-kezbol

Kézben tartott dunai kagyló, toll, 2008


Lamella-tan


Hogyan ábrázoljuk perspektívában a felnagyított lamellát? A magassági osztásokkal ellátott, közeli függőleges éllel kezdjük. Bejelöljük a horizontot és az iránypontot. Ezután következhet a lamella négyzethálója. A magassági osztásokat rendre összekötjük az irányponttal. A szélső ferdék, majd a köztes ferdék plasztikusan kirajzolják lamellánk térbeli helyzetét. Az egyes mezőkhöz tartozó rész-kontúrok torzulását - a háló-mezők látszólagos deformációjához igazodva – a perspektíva szabályai szerint felvisszük a lamellára. Eközben a közeli rész-mezőket kinagyítjuk.

lamella-szembol

Lamella szemből



harant-lamella-skurc

Lamella rövidülésben



lamella-racs-skurcban

Keresztirányú lamellák skurcban


A kockán belüli nevezetes pontokat lamella-koordinátákkal határozzuk meg. Eljárásunk lépéseit a függő cseppkő térbeli helyzetének meghatározásával szemléltetjük:


cseppko-koordinatak

Cseppkő-koordináták


cseppko-lamella
Cseppkő-lamella rövidülésben

1) A padlósík alaprajzi hálóján bejelöljük a csepp helyét (Px-y) és nézőpontunkat (NPx-y).

2) A képsíkunkra merőleges hosszanti lamellán bejelöljük a csepp magassági helyzetét (Py) és a nézőpontunkhoz tartozó szemmagasságot (NPy). Ez a lamella szállítja perspektívánkhoz az erős rövidülés adatait.

3) Haránt-lamella – Ha további jelentős információra lenne igényünk, akkor a képsíkkal párhuzamos metszeteket is hasznosíthatjuk a látvány szerkesztésénél.


Egy-egy négyzethálós lemezt érdemes előbb nézetében kiterítve tanulmányoznunk.


Boglya (félgömb) példája

Állapítsuk meg a térhatároló kontúrvonal jellegzetes töréspontjainak hálóhoz viszonyított koordinátáit! A metszet-kontúrok látványtervünkön rövidülésben jelennek meg. Szeletről szeletre haladva, az esésvonalak csíkjai lassan kirajzolják a barlang belső felületét.


boglya-falazott

Falazott boglya – rétegvonalakkal


boglya-szeletelt

Szeletelt boglya – esésvonalakkal


boglya-felbevagva

Félbevágott boglya – falazott felületosztással


felgomb-belso-szerk

Félgömb belsejének vetületekből való szerkesztése


felgomb-bordas

Félgömb (bordás) belseje – esésvonalakkal


felgomb-retegvonalas

Félgömb (falazott) belseje – rétegvonalakkal


felgomb-vetuletek

Félgömb vetületei (a fenti rajz részlete)


Legtöbb adatot a szélső lamellák szállítják. A nézőpontunkhoz tartozó hosszanti lamella éppen élben látszik. Ezen a vonatkozó tér-profil jellegzetes töréspontjainak magassági koordinátái gyűjthetők össze. Minél összetettebb a belső térre tapadó négyzethálós felület, annál sűrűbb szeletelésre lesz szükségünk egy-egy főirányban.

Az ábrázolandó alakzat kiterjedése és bonyolultsága határozza meg a lamellák számát és jellegét. Több sorozat esetén színek, betűk, számozott jelek használata nagyon ajánlatos.

A vizsgálandó lamellán a teljes tér-metszet felvitele után helyezzük el választott nézőpontunkat és a horizontot is! Ekkora már kiderül, hogy nem lesz szükségünk a hátunk mögé eső részletre. Lamellánként mezőről-mezőre haladva, perspektívában rögzítjük a látómezőnkbe eső tér-kontúrt.

A teljes határoló tér-burok látványa a szeletek által szállított rész-kontúrok azonos alaprajzi pontjaihoz (az alaphálóhoz) tartozó magassági pontok haránt irányú összekötésével rajzolódik ki. Ez a kivitelezés gyakorlatában azt jelenti, hogy képsíkunkkal párhuzamosan haladva, keresztirányban “bedeszkázzuk” a magassági állványzatot.


Esésvonal, rétegvonal


Ábrázolandó felületek képsíkhoz viszonyított helyzetének legtakarékosabb kifejezését - a tónusozás előtt - grafikus csíkozással valósíthatjuk meg. Ez közelebbről rétegvonalozást vagy esésvonalozást jelent . A rétegvonalozás egyenletesen rakott, vízszintes téglasorokkal szemléltethető. Esésvonalakra példa a deszka falburkolat, vagy tetőn a fémlemez-fedés illesztéseinél alkalmazott korcok rajzolata. Az esésvonal irányára a legrövidebb úton legördülő vízcsepp utal.

 

Milyen lehetett a trójai faló belseje?

Falo faloban

Így kucoroghatott a tíz  válogatott görög harcos a trójai faló belsejében.  A hajóépítésben is járatos, leleményes Odüsszeusz hosszanti irányban valószínűleg deszkákkal borította  a keresztirányú bordákból megformált paripa testét. A legendás lónak szilárd lábakon kellett nyugodnia, hogy kibírja a vontatást is. Lábanként legkevesebb három rúddal számolva, könnyen elképzelhetjük, hogy a has szűk terét  átlósan benyúló merevítések gerendái tovább csökkenthették.


ÖSSZEFOGLALÁS


Pozitív és negatív formák szerkezeti rajzát befoglaló kockaráccsal vagy burkoló négyzethálóval közelítjük meg. A nagykockán belüli nevezetes pontokat lamella-koordinátákkal határozzuk meg. Lamelláink a kazettás módszerrel képződnek: a padló-hálóra egymásra merőleges pengefal-sorozatokat állítunk. Lamellánként haladva, perspektívában rögzítjük a látómezőnkbe eső tér-kontúrt. A teljes tér-burok látványa rész-kontúrok keresztirányú összekötésével rajzolódik ki. A végleges fény-árnyék-hatásokat befejező tónus-rétegekkel érhetjük el.

Minden spekulációnál többet ér a terek és tónusok türelmes megfigyelése. Rajzoljunk minél többet természet után!

Íves felületeken a tónus-pászmák alkotó-irányúak.

MB-hivatkozások :


Folyosórajz
Perspektíva Helyreállítása Vetületekből (PHV)
Első kocka – szélső kocka (a Papírcsík-módszer)

Térsarok kockatoronnyal

Ceruzatechnika

Lamellák

Tárgyrajz

Térrajz

Tónus-tan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése